Strait Culture and Art Centre

PES-Architects

KÜLTÜR ve SANAT MERKEZİ | FUZHOU, ÇİN

© Marc Goodwin

2013’te Fuzhou yönetimi, şehrin ve Mavei Yeni Şehir geliştirme alanının kültürel imajını güçlendirmek amacıyla Strait Kültür ve Sanat Merkezi için uluslararası davetli bir yarışmaya ev sahipliği yapmış. PES-Architects’in kazanan önerisi, yeni tip bir “kültürel alışveriş merkezi” yaratarak sıradan kullanıcılara sıra dışı bir deneyim sunmayı hedefliyor. Modern hibrit bir kompleks yaratmak için merkezin kültürel programları, ticari ve aileye yönelik eğlence programları ile tamamlanmış. Bu format, Çin’in kültürel yapılarındaki yeni aşamanın tipik örneğini oluşturuyor.

PES-Architects sunar...

Minjiang Nehri’ne bakan Mawei Yeni Şehir’de konumlanmış, Strait Kültür ve Sanat Merkezi bağlantılara dair bir proje. Taiwan Boğazı boyunca karşılıklı şehirleri ve toplulukları birbirine; Fuzhou Mawei Yeni Şehir Geliştirme bölgesi ve su yollarını Minjiang Nehri ve doğal çevresine ve sonunda insanları kültüre bağlıyor.

Tasarım, ilhamını Fuzhou şehrinin çiçeği olan yaseminin taç yapraklarından alıyor. Çiçek, mimarinin dili ve rengiyle açıkça ifade edildi. Beş adet yasemin taç yaprağını oluşturan yapılar – opera binası, konser salonu, çok işlevli tiyatro, sanat sergi salonu ve sinema merkezi – kültür meydanı ve geniş bir çatı terasıyla birbirlerine bağlanıyor. Çatı terasına yasemin bahçesindeki iki rampanın yanı sıra Merkezi Yasemin Plaza’dan da erişilebiliyor ve böylece kompleksten Minjiang Nehri kıyısına kesintisiz bağlantı sağlanıyor. Yer altı seviyesinde, doğal çevreyi iç mekanlara bağlamanın yanı sıra metro istasyonu ile merkez arasındaki bağlantıyı sağlamak için Liangcuo taşkın nehri boyunca konumlanan bir “alışveriş nehri” yer alıyor.

Büyük kompleksi küçük birimlere bölmek merkeze daha insani bir boyut katıyor ve kullanıcıların hem içeride hem de dışarıda yollarını bulmalarını kolaylaştırıyor. Her bina; kamuya açık iç mekanı binanın çevresindeki yasemin bahçeleriyle ve ayrıca merkezin önündeki Mahangzhou adası doğal koruma alanı ile bütünleştiren bir merkezi alana (kısmen halka açık, ana cephenin kavisini izleyen kavisli bir galeri) sahip.

Strait Kültür ve Sanat Merkezi bağlantılara dair bir proje. Taiwan Boğazı boyunca karşılıklı şehirleri ve toplulukları birbirine; Fuzhou Mawei Yeni Şehir Geliştirme bölgesi ve su yollarını Minjiang Nehri ve doğal çevresine ve sonunda insanları kültüre bağlıyor.

SERAMİKLER

Projenin ana malzemesi olarak, Çin ile dünyanın geri kalanını birbirine bağlayan tarihi deniz İpek Yolu bağlamındaki öneminden dolayı seramik kullanıldı. İki ana konser salonundaki sanatsal seramik iç dekorasyonu akustik gereksinimlere göre tasarlamak için efsanevi “Çin Beyazı” malzemesi ve yeni teknoloji kullanarak Tayvanlı seramik sanatçısı Samuel Hsuan-yu Shih ile çalıştık. Opera salonu ile konser salonu, bu kültürel malzemenin akustik duvar yüzeyi olarak yenilikçi ve yaratıcı kullanım yollarının vitrini olurken, bütün dış cepheler beyaz seramik levha ve panjurlarla kaplandı.

Opera ve konser binalarının iç yüzeyleri topoğrafik seramik panellerle kaplandı. Akustik danışmanlarıyla yapılan yoğun çalışmalar esas alınarak iki çeşit akustik panel geliştirildi: Oyulmuş panel ve mozaik karo panel. Çok işlevli tiyatronun duvarları, akustik ihtiyaçlara göre şekillendirilmiş dayanıklı, CNC kesimli bambu bloklarla kaplandı. Her iki panel de tasarımın görsel dilinin yanı sıra yüksek kalitede akustik sağlamak için gerekli topoğrafik yüzeylere uyarlanabiliyor.

Ana cephenin seramik panjurlu bölümleri mercek şeklinde olup binaların genel biçimiyle ilintili. Bu aynı zamanda devasa cam cephenin gölgeleme kapasitesini de en üst düzeye çıkarıyor. Optimal açı ve mesafeyi sağlamak için panjurların aralık ve açıları karmaşık bir program yardımıyla incelendi.

Tasarım, ilhamını Fuzhou şehrinin çiçeği olan yaseminin taç yapraklarından alıyor. Beş adet yasemin taç yaprağını oluşturan yapılar – opera binası, konser salonu, çok işlevli tiyatro, sanat sergi salonu ve sinema merkezi – kültür meydanı ve geniş bir çatı terasıyla birbirlerine bağlanıyor.

AYDINLATMA KONSEPTİ

Beş “Yasemin Yaprağı”nın arka cephesinde boşluksuz beyaz seramik, ön cephesinde ise daha şeffaf beyaz seramik panjurlu kaplamalar mevcut. Bu açıklık, beş binanın tamamında var olan kavisli galerilerin dışarıdan görünür olmasını sağlıyor. Özellikle geceleri içerideki bambu duvar, beyaz seramik perdenin arkasında, derinde ikinci bir
cephe katmanı yaratıyor.

Opera ve konser binalarının iç yüzeyleri topoğrafik seramik panellerle kaplandı. Akustik danışmanlarıyla yapılan yoğun çalışmalar esas alınarak iki çeşit akustik panel geliştirildi: Oyulmuş panel ve mozaik karo panel. Çok işlevli tiyatronun duvarları, akustik ihtiyaçlara göre şekillendirilmiş dayanıklı, CNC kesimli bambu bloklarla kaplandı.

Akşamları binanın dışarıdan görünüş bu ikili cephe etkisini vurguluyor. Her biri 7 metre yüksekliğindeki seramik panjurların yukarısı ortama uyumlu, çoğunlukla yumuşak beyaz ışığa ayarlı armatürlerle donatıldı (her biri 8 Watt’lık toplam 36.993 adet RGB armatür). Aydınlatılmış iç mekan, cam cepheden görünen sıcak renkli bambu duvarın malzeme kalitesiyle birlikte dışarıya doğru davetkar bir sıcaklık sergiliyor. Ortak ve birleşik bir aydınlatma düzeni yaratmak amacıyla beş bina da aynı şekilde donatıldı. Davetkar ve eğlenceli bir etki yaratmak, genel aydınlatma konseptinin arkasındaki ana fikirdi.