Robert MILDER
Van de Sant

geri dönüşüm

Geri dönüşüm; atıklarımızı yeni, değerli kaynaklara dönüştürdüğümüz bir süreç. Çeşitli kaynakları toparlıyor ve ekonomiye tekrar kazandırıyoruz. Yaptığımız her mobilya tasarımı en az %90 oranında geri dönüştürülmüş malzemeden oluşuyor ve kullanım ömrünün sona ermesinden sonra bu ürünlerin yeniden üretim sürecinde tekrar geri dönüştürülebileceğinden emin oluyoruz. Bu şekilde, gelecek nesiller için atık sonlandırma politikası oluşturuyoruz.

Dünyayı değiştirmek, eski yöntemlerle tasarlayarak mümkün değil. Tasarladığımız her parçada işin temelinden başlamak zorundayız. Ne tür malzemeler kullanabiliriz? Malzemenin rolü nedir? Yaşam döngüsünün bitiminden sonra tekrar nasıl kullanabiliriz?

geri dönüşümlü malzemelerin tasarımlarda kullanımı

Ofisimizde “döngüsel ekonomi” önceliğimiz, bu da tasarladığımız ve ürettiğimiz her ürünü yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor. Örneğin, kanepe içi komponentleri için ahşap kullanmak yerine okyanus ve karadan toplanan plastik atıkları kullanıyoruz. Bu yapının tasarımı, geleneksel malzemelerle çalışmaktan farklı. Sünger ve kumaşlar için de aynı şey geçerli. Dünyada çok fazla mobilya atığı var, bu da tekrar kullanılacak çok fazla sünger kaynağı demek. Kumaşlarımız için, tüketim sonrası tekstil ürünlerini yeni kumaşlara dönüştüren bir şirketle iş birliği yapıyoruz. Döngüsel ekonomi tamamen iş birliğiyle ilgili. Çevreyi temizlemek konusunda sivil toplum örgütleriyle ve aynı zamanda malzemelerimizi temizleyen, parçalayan geri dönüşüm odaklı firmalarla güçlü bir bağlantımız var. Ayrıca, çözümler veya atık kolu (çevreye boşaltılan ve işleme tabi tutulması gereken sıvı ve katı atıkların miktarı) için farklı sektörlere bakıyoruz. Örneğin, eğer metal kullanıyorsak, metal sektöründeki atıkları inceliyoruz. Ahşap ögeler kullanmak istiyorsak bambuyu kullanabilir veya mevcut bir projedeki malzemeleri yeniden kullanabiliriz. Bir projeden kaynak almak, aynı zamanda mobilya atık miktarını sonlandırmak için de çok önemli.

Geri dönüşüm; atıklarımızı yeni, değerli kaynaklara dönüştürdüğümüz bir süreç. Çeşitli kaynakları toparlıyor ve ekonomiye tekrar kazandırıyoruz. Yaptığımız her mobilya tasarımı en az %90 oranında geri dönüştürülmüş malzemeden oluşuyor ve kullanım ömrünün sona ermesinden sonra bu ürünlerin yeniden üretim sürecinde tekrar geri dönüştürülebileceğinden emin oluyoruz.

geri dönüşümlü malzemelerin tasarım sürecine etkisi

Dünyayı değiştirmek, eski yöntemlerle tasarlayarak mümkün değil. Tasarladığımız her parçada işin temelinden başlamak zorundayız. Ne tür malzemeler kullanabiliriz? Malzemenin rolü nedir? Yaşam döngüsünün bitiminden sonra tekrar nasıl kullanabiliriz?

Sadece tasarımcılarımızın değil, üretim ve satış ekibimizin de sürece dahil olmalarını istiyoruz. Üretimde neyin mümkün olduğunun yanı sıra geri dönüşümlü malzemeler kullanarak kullanıcılarımızı değişimin bir parçası olmaya nasıl ikna edebiliriz, buna bakıyoruz. Tasarım sürecinde her ayrıntı önemlidir. Örneğin, tekrar kullanılabilir ambalaj geliştirdik. Dünya için iyi bir şey tasarladığımızda, bunu plastiğe sarmamalıyız.

geri dönüşümün çevresel etkisi

Mobilya sektörü için yasal ve yasa dışı olarak yılda 2 milyar ağaç kesiliyor. Her yıl okyanusa 8 milyon ton plastik atık dökülüyor. Bunlar karşılaştığımız sorunlardan sadece ikisi.

Geri dönüşümün birçok avantajı var ve dünyamızı biraz daha iyi hale getirmek için oldukça önemli. Daha az yeni ham madde ihtiyacı, mobilya sektörü için daha az ağacın kesilmesi veya plastik üretimi için daha az petrolün gerektiği anlamına gelir.

Tahta veya pamuk üretimi için daha az tarım arazisine ihtiyaç duyulur, böylece gıda üretimi için daha fazla arazi kalır. Sera gazı emisyonları düşer, çünkü malzemelerin yeniden kullanımı, sıfırdan üretimden daha az enerji harcar.

Geri dönüşümlü malzemeleri kullanmanın “kirli” veya “ucuz” olduğu fikrini aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Hepimizin buzdolabında cam sebze bölümü var. Haberimiz dahi olmaksızın %85 oranında geri dönüştürülmüş camdan yapılmıştır. Bu politika neden mobilyalarda veya başka ürünlerde de uygulanmasın? Bu nedenle ürün tasarımı sektörü, geri dönüşümlü malzemeler kullanmak konusunda öncülük etmek zorunda.